Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Звернення від УГСПЛ

Володимир Яворський
Від 18 серпня 2009 року

Прем’єр-міністру України
Кабінет Міністрів України

Зміна керівництва Державного департаменту виконання покарань має стати кроком у реформуванні системи

Українська Гельсінська спілка з прав людини не одноразово багато років звертала увагу на системні масові порушення прав людини в місцях позбавлення волі, що знаходяться під керівництвом Державного департаменту з питань виконання покарань (далі – департамент).

Представляючи щорічні Доповіді „Права людини в Україні” з 2004 по 2008 роки, що готувалися спільно понад 30 правозахисними організаціями, УГСПЛ постійно показувала основні проблеми кримінально-виконавчої системи, аналізуючи факти порушень прав людини. Аргументи УГСПЛ також були відображені в альтернативних звітах від громадськості до різноманітних міжнародних організацій, що потім знаходили підтримку у заключних рекомендаціях Комітету ООН проти катувань, Європейського комітету проти катувань, Ради ООН з прав людини, Комітету ООН з соціальних, економічних та культурних прав та інших.

При цьому ми постійно вказували, що сам Департамент залишається рудиментом радянського зразка у порівнянні з іншими органами влади через абсолютне не бажання керівництва проводити реформування, дотримуватися прав людини та співпрацювати з громадськістю. Через відсутність перспективи УГСПЛ неодноразово зверталася до вищих органів влади з вимогою звільнити керівництво Департаменту. Двічі керівництво Департаменту отримували щорічну антипремію з прав людини „Будяк року” через найбрутальніші порушення прав людини.

Тому, на наше переконання, призначення нового керівництва Департаменту має стати можливістю для зміни ситуації й закладення підвалин для проведення системної реформи цього відомства на основі поваги до прав людини й сучасних підходів забезпечення громадської безпеки.

З огляду на це, ми вважаємо, що при призначенні керівника Департаменту виконання покарань має бути вислухана думка громадськості, котра щоденно здійснює моніторинг порушення прав людини в цій системі й сприяє покращенню ситуації. Тому необхідно провести більш широкі консультації з громадськістю для обрання кандидатури, що мала б підтримку серед громадськості.

На думку УГСПЛ, повинно бути призначено нове керівництво Департаменту. Призначення когось із заступників у такій ситуації принципово не змінить ситуацію, оскільки в катастрофічній теперішній ситуації винне усе керівництво включно з Головою, його заступниками та ключовими керівниками. З огляду на це ми були здивовані щодо кандидатури Н.Калашник на посаду Голови Департаменту, оскільки вона особисто в своєму листі прямо підкреслювала, що Департамент буде співпрацювати тільки з тими громадськими організаціями, які позитивно оцінюють його діяльність. Оцінка її роботи щодо управління кадровою роботою, медичним забезпеченням, соціально-виховною роботою та співпраці з громадськістю є практично одностайно негативною серед громадських правозахисних організацій. Тому призначення Н. Калашник на посаду Голови Департаменту буде мати, на нашу, думку, важкі наслідки як для відомства так і для засуджених.

УГСПЛ закликає Кабінет Міністрів України звернути увагу на численні заяви правозахисних організацій щодо призначення Голови Державного департаменту виконання покарань й провести консультації з громадськістю щодо інших кандидатур на цю посаду. При цьому важливо забезпечити повне оновлення керівництва департаменту з урахуванням професійних якостей кандидатів, поваги до прав людини та розуміння необхідності реформування системи виконання покарань.

Володимир Яворський
Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном