Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Підозрюваного у побитті ув’язненого начальника СІЗО звільнили

Людмила Коваль | helsinki.org.ua
Звільнено з посади начальника Вінницької установи виконання покарань № 1, якого звинувачують у жорстокому побитті ув'язненого.

Вінницька правозахисна група вітає прийняте рішення нового керівництва Державного департаменту України з питань виконання покарань про звільнення начальника УВП № 1 (Вінницького СІЗО) Козачишина.

Дане рішення було прийнято у святкові дні негайно після оприлюднення Вінницькою правозахисною групою нелегально знятого відео, на якому жорстоко побитий в'язень В'ячеслав Мушинський розповідає про те, що його побив у себе в кабінеті особисто начальник СІЗО.

З 24 серпня, за інформацією правозахисників, начальником УВП № 1 призначили Журу Леоніда Валентиновича. Попереднього начальника Вінницького СІЗО пана Балтака звільнили після поширеного повідомлення про масове побиття невідомими особами в масках в'язнів СІЗО 18 червня цього року.

"За нашими даними, на ув'язненого Мушинського не тиснуть, його не перепросили. Голодовку ув'язнених УВП № 1 припинено, ситуація в установі спокійна. Проте звільнення начальника колонії - недостатня міра реагування. Ми очікуємо принципової оцінки прокуратурою Вінницької області відео про побиття ув'язненого", - заявила Вінницька правозахисна група.

Правозахисники звернулися до керівництва департаменту з питань виконання покарань із пропозицією невідкладно розпочати обговорення шляхів впровадження ефективного цивільного демократичного контролю в пенітенціарній системі, спрямованого, в першу чергу, на припинення тортур і жорстокого поводження в українських тюрмах.

Раніше Вінницька правозахисна група заявила, що в п'ятницю, 21 серпня, співробітники Вінницької тюрми N1 Державного Департаменту з питань виконання покарань по-звірячому побили декількох ув'язнених. Організація опублікувала в інтернеті відеосюжет про побиття одного із потерпілих.

дивіться також відео з побитим ув'язненим: http://www.youtube.com/watch?v=xe-hK5tlVMc

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном