Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

В виправних колоніях поширюється хвиля насильства

ЗАЯВА
правозахисної організації «Донецький Меморіал» щодо невиправданого насильства щодо засуджених в установах виконання покарань

24 червня 2009 року

Останнім часом помітно зросла кількість повідомлень, які надходять до нашої організації, про надзвичайні події в установах кримінально-виконавчої служби. Особливо чисельні повідомлення надходять про проведення так званих обшуків. Ці обшуки проводять бійці у масках, часто поводяться при цьому брутально, невмотивовано застосовують силу. Натомість майже неможливо довести, що застосування сили є неспровокованим або надмірним.
Чимало надходить повідомлень про випадки залякування окремих засуджених, про погрози їм та їх родичам. Почастішали повідомлення про випадки суїциду, щодо яких є дуже серйозні сумніви, чи насправді засуджений пішов з життя добровільно.
У всіх випадках надзвичайних подій Департамент з питань виконання покарань стверджує, що дії працівників відомства були виправдані та в межах закону. При цьому представники громадськості, особливо правозахисних організацій, майже ніколи не залучаються до перевірки випадків насильства щодо в’язнів.
Значний ріст в країні застосування насильства та погроз до засуджених з боку адміністрації установ виконання покарань відображає загальну тенденцію до фізичного та психологічного тиску на засуджених.
На нашу думку, сплеск насильства щодо засуджених пов'язаний з очікуванням візиту до України Європейського Комітету із запобігання катувань. Керівництво Департаменту з питань виконання покарань намагається шляхом погроз та демонстрації свавільного насильства залякати засуджених, аби вони не скаржилися та навіть не мали думки поскаржитись.
Ми сподіваємось, що Європейський Комітет із запобігання катувань візьме до уваги висловлені у цій Заяві застереження та інформацію про численні повідомлення про залякування в’язнів в контексті очікуваного візиту Комітету до України, а також наявність чи відсутність будь-якої реакції державних структур, перш за все Департаменту з питань виконання покарань, на цю Заяву.
Звертаємо увагу Президента України, Генеральної прокуратури України, народних депутатів, Мінюсту, Уповноваженого з прав людини на підсилення небезпечної і неприпустимої з точки зору міжнародних стандартів поводження з ув’язненими практики застосування насильства в установах виконання покарань.
Ми вважаємо надзвичайно актуальною потребу у створенні в Україні незалежного інспекційного органу, повноважного здійснювати моніторинг дотримання прав засуджених в установах виконання покарань. Ми вважаємо неприпустимою байдужість Департаменту з питань виконання покарань та інших державних структур до створення такого інспекційного органу.
Ми закликаємо керівництво Департаменту з питань виконання покарань негайно припинити практику застосування невиправданого та невмотивованого насильства щодо засуджених, притягувати до відповідальності осіб, які застосовують таку практику, об’єктивно ставитись до перевірки повідомлень про випадки насильства щодо засуджених.

«Донецький Меморіал»

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном