Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Хто зупинить «державний департамент катувань»?!

Вінницька правозахисна група повідомляє про надзвичайну ситуацію, яка склалася в Білоцерківській виправній колонії №35 Державного департаменту України з питань виконання покарань. За нашою інформацією вранці 20 квітня 2009 року покінчив життя самогубством засуджений Віктор Гурін, якому до звільнення залишалося менше чотирьох місяців. За інформацією, яку ми змогли отримати нелегальним шляхом, і яку не маємо можливості перевірити, засуджений вдався до самогубства після конфлікту із співробітниками колонії, які примушували його працювати на шкідливому гумовому виробництві. Наразі тіло Віктора Гуріна вивезено з колонії в невідомому напрямку, очевидно, воно може перебувати в приміщенні Білоцерківського моргу. Хоча самогубство засуджених, які перебувають під повним контролем і опікою держави є надзвичайною подією, що вимагає негайного інформування суспільства Державний департамент України з питань виконання покарань не спішить повідомити про трагедію. Жодна інформація на сайті ДДВП станом на 0 годин 21 квітня відсутня. Ми з глибокою тривогою повідомляємо суспільству про те, що за отриманою нами нелегальним шляхом інформацією могло бути піддано жорстокому побиттю засудженого [Д.] (прізвище скорочено з міркувань приватності) Сергія Петровича. Вінницька правозахисна група вимагає від керівництва колонії негайно повідомити суспільству про долю вказаної особи і надати можливість журналістам зустрітися з нею.
Протягом останніх місяців Вінницька правозахисна група отримує все більше негативної інформації про ситуацію в Білоцерківській виправній колонії №35, зокрема всупереч міжнародним зобов‘язанням держави та Конституції України адміністрація колонії не забезпечує надання антиретровірусної терапії хворому на ВІЛ-інфекцію засудженому [Ш.] Андрію Олександровичу (13/04/1969 р.н.) та іншим засудженим, які пред‘являють скарги на рабську працю та принизливе ставлення з боку адміністрації.
Вінницька правозахисна група звертається до Уповноваженого ВР України з прав людини з проханням направити представників Секретаріату Уповноваженого для участі разом з громадськістю в розслідуванні обставин самогубства засудженого Гуріна та скарг, що надходять від засуджених БВК №35. Ми просимо журналістів активно висвітлювати надзвичайну подію в БВК №35 (телефон дружини загиблого Віри Самогубства та самокаліцтва доведених до відчаю засуджених свідчать про повне професійне банкрутство керівництва української пенітенціарної системи, яку недарма в народі називають «державним департаментом катувань». Попри те, що відповідальність за діяльність керівництва пенітенціарної системи несе особисто Президент України, який за законом призначає і звільняє Голову державної кримінально-виконавчої служби, ми закликаємо Кабінет Міністрів України разом з опозиційним урядом негайно активізувати діяльність по створенню ефективних національних превентивних механізмів проти катувань відповідно до міжнародних зобов‘язань України.

Координатор ВПГ Дмитро Гройсман

коментарі

21.04.2009 | 909-=-
Спасибо пану Гройсману за "поздравления" Департаменту к его 11-й годовщине со дня создания. Несмотря на "лай", который раздается из уст правозащитников на различных сайтах начиная где-то с 15 апреля - "караван" Департамента идет, люди выполняют очень важную работу по изоляции от общества уголовников.И будет выполнять, несмотря ни на какие провокации со стороны т.н."правозахисників". Удачи желать вам всем не буду.


щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном