Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Місячник правових знань для засуджених та звільнених осіб

Валентина Бадира
В сьогоднішніх складних умовах фінансово-економічної кризи, економічних негараздів, соціальної не влаштованості населення, високого стану злочинності та криміналізації суспільства особливого значення набуває робота з підвищення рівня правосвідомості та правої культури населення України, в значній мірі це стосується засуджених та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

Відповідно до Указу Президента України „Про концепцію формування безоплатної правової допомоги в Україні” надання такої допомоги засудженим та звільненим з місць позбавлення волі особам, за ініціативи благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр” був створений обласний центр правової допомоги.

Робота центру правової допомоги спрямована на реалізацію доступу громадян до правосуддя відповідно до Конституції України, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

В рамках роботи обласного центру правової допомоги в Чернігівській виправній колонії було проведено місячник правових знань, в якому прийняли участь працівники обласної прокуратури, Новозаводського місцевого суду м.Чернігова, Чернігівського обласного управління юстиції, відділу реєстрації актів громадянського стану Чернігівського міського управління юстиції, юристи громадських організацій міста та члени Чернігівської міської спостережної комісії.
Помічник прокурора Чернігівської області Костюков А.Л. виступив перед засудженими з лекцією, в якій поінформував жінок про правові підстави притягнення до кримінальної відповідальності за злісну непокору вимогам адміністрації та за дії, що дезорганізують роботу виправних установ.
Головні спеціалісти Головного управління юстиції в Чернігівській області – Кібець І. А. та Неволько В.А., головний спеціаліст Чернігівського міського відділу РАЦС Аксьон В.В. та головний спеціаліст Державної виконавчої служби Ярошевич І.О. ознайомили засуджених: про порядок реєстрації та припинення шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, про особисті немайнові права, право спільної сумісної власності подружжя; про способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину (аліменти); про обов’язки батьків та дітей; про порядок видачі довіреностей та укладання договорів купівлі-продажу земельної ділянки та житлового будинку (квартири); про відшкодування збитків, завданих засудженими потерпілим від злочину.
Проведення відкритих судових засідань суддями Новозаводського місцевого суду щодо умовно-дострокового звільнення, заміни не відбутої частини більш м’яким покаранням та встановлення адміністративного нагляду за певною категорією засуджених, сприяють формуванню у них правослухняної поведінки, формують переконаність у необхідності і соціальній корисності дотримання вимог кримінально-виконавчого законодавства.
В місячнику правових знань прийняли участь члени Чернігівської міської спостережної комісії: заступник голови – Кропива Г.М., секретар комісії - Селівон В.А., члени комісії – Бадира В.А., Мазур Л.О., юристи громадських організацій Ланько А.В. та Піддубна Н.О. Вони провели прийом засуджених та розглянули їх звернення.

Підсумком місячника правових знань стало проведення у Чернігівській виправній колонії №44 конкурсу, в якому прийняли участь три команди засуджених жінок. Вони змагалися за краще знання прав та обов’язків батьків та дітей.
До складу журі конкурсу увійшли представники міської спостережної комісії, центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, Головного управління юстиції в Чернігівській області, благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”
Присутні в залі глядачі мали можливість доповнювати відповіді представників команд, а член журі Кібець І.А. – головний спеціаліст управління юстиції підводила остаточний підсумок повноти та правильності відповідей.
Переможці вікторини були нагороджені призами, які підготували члени благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”.
Після вікторини, для її учасників та присутніх відбувся концерт молодих виконавців авторської пісні, а саме Іванової Олени, Нечай Дмитра та Якушка Юрія.
Результатом проведеного конкурсу стало підвищення правової інформованості засуджених, підвищення їх правої та соціальної активності, допомога їм у володінні сукупністю юридичних знань з питань сімейно-шлюбних правовідносин.
З моменту відкриття центру його відвідали більше двадцяти осіб, звільнених з місць позбавлених волі, які отримали правову допомогу та сприяння у вирішенні їхніх проблем. Крім того, в центрі надавалась правова допомога неповнолітнім, які знаходяться на обліку у кримінально-виконавчій інспекції та їх батькам, опікунам та піклувальникам.
Правова допомога, на нашу думку, вкрай необхідна, бо вона сприяє формуванню у громадян правової культури, виробленню у них вміння користуватися правовим інструментарієм у практичній діяльності, забезпеченні їм правової захищеності у повсякденному житті .
Поінформованість громадян з правових питань залишається критерієм формування юридично зрілої особи, що включає в себе переконаність у необхідності і соціальній корисності дотримання законів та інших нормативно-правових актів, уміння використовувати закони та інші підзаконні акти в захисті своїх прав та законних інтересів.

Валентина Бадира, директор благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном